ARBRE DEL TE – Melaleuca alternifolia L.

El continent australià, aquesta gran illa on s’hi poden trobar, grans diferències climàtiques, com la zona tropical del nord-est, el clima temperat del sud semblant al de la Mediterrània i les zones desèrtiques del centre, ens ofereix tota mena de meravelles, tant de la fauna com de la flora.

En lloc del món s’hi poden trobar en el seu medi cangurs, coales o ornitorincs. La flora no és menys exòtica, encara que la tinguem assumida, els eucaliptus i algunes menes d’acàcies també són originàries d’aquesta gran terra.

I originari d’Austràlia es l’Arbre del Te. Es pot trobar a les zones més humides. És un petit arbre, d’una alçada minsa de fulles estretes i molt aromàtiques.

L’arbre del Te no s’ha de confondre amb la popular beguda oriental, que van importar els anglesos cap Europa, la infusió de la Camellia sinensis d’on es deriven tots els aromàtics tes com el Ceylan, Earl Gray, Llessamí, degudament tractats i perfumats.

Aquest te, no té res a veure amb el familiarment conegut. Són de dues famílies botàniques completament diferents; aquest pertany a la família de les mirtàcies i l’altre a les cameliàcies. Els components són molt diferents aquest Arbre del Te no conté teïna ni cafeïna, en canvi és riquíssim en oli essencial.

L’oli essencial s’obté per destil·lació de les branques amb fulles i tiges de l’arbre del te. El seu ús, encara que conegut pels aborígens, es va desenvolupar als anys 20 quan Arthur Penfold, va declarar que la seva eficàcia com antimicrobià era 11 cops major que el fenol, i el va destil·lar per primer cop.

L’oli conté una barreja complexa d’alcohols mono i sesquiterpènics, molts dels quals encara no han estat identificats i el principal component és el Terpinen-4-ol, el contingut del qual pot ser d’un 37 a un 45%. El seu efecte germicida penetrant, bacteriostàtic, fungistàtic i cicatritzant ha estat provat clínicament.

S’ha demostrat, que una concentració de 0.5% d’oli del te actua eficaçment com conservador de diverses preparacions cosmètiques com a gels i cremes de diferents tipus d’emulsió.

Però les propietats més conegudes són les relacionades amb l’activitat antimicrobiana. Moltes publicacions han demostrat que el TTO és efectiu contra un ampli espectre de bacteris tant Gram positives com negatives, així com llevats i fongs.

Per la seva propietat antimicòtica es pot utilitzar en cas de peu d’atleta. Com antivíric per l’herpes labial i en acne, abscessos, cremades, infeccions de la pell i berrugues.

Posat en cremadors i vaporitzadors com teràpia de vapor, l’oli d’arbre de te ajuda amb els refredats, la sinusitis, la bronquitis i qualsevol altra malaltia respiratòria.

Per als polls: apliqui net sobre el cuir cabellut, deixi-ho durant 40 minuts i renti el cabell. Això s’ha de repetir cada dos dies durant dotze dies.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *